Warm water in huis, welke installatie geniet jouw voorkeur?

We zijn het zo gewoon, een draai aan de kraan en er komt warm water uit. Het is één van de vele zaken die we vanzelfsprekend vinden.
Ten minste, tot we geen warm water meer hebben..

Er zijn verschillende mogelijkheden om water te verwarmen.

Hieronder sommen we alvast de meest courante mogelijkheden (elektriciteit en gas) op.

Een elektrische installatie

De elektrische boiler (Spaans: termo eléctrico) behoort tot de meest voorkomende installatie's.
Doorheen de jaren zijn deze dan ook continu verder ontwikkeld. Dit om het toestel zo efficiënt mogelijk te maken.

In tegenstelling tot een gasketel, kun je niet genieten van warm water wanneer er een langdurige stroomonderbreking is.
Bovendien, met uitzondering van doorstromers, werken deze toestellen met een waterreservoir. Is het waterreserve opgebruikt, dien je te wachten.

01

Een boiler met waterreservoir

De werking is uiterst eenvoudig, een bepaalde hoeveelheid water wordt voortdurend op temperatuur gehouden.

Dit kan onder andere d.m.v. een opwarmingsspiraal in de watertank. Elektriciteit levert de benodigde energie om het water te verwarmen.

02

Zonneboiler

In Spanje wordt er vaak gekozen voor zonneboilers. Deze milieuvriendelijke boiler maakt gebruik van thermische zonnepanelen (collectoren). De energie van de zon wordt gebruikt om het water in de zonneboiler op te warmen.
De werking van dit systeem is niet te verwarren met fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze wekken namelijk elektriciteit op.

Maar wat als er niet genoeg zon is? Dan schakelt de boiler over op het elektriciteitsnet.

03

Aerothermische boiler

Bij recente woningen wordt er steeds meer geïnvesteerd in de installatie van een aerothermische warmtepomp.
Deze elektrische installatie haalt energie uit de lucht. Dankzij het warme Spaanse klimaat zijn ze dan ook uiterst geschikt voor de regio. Zo efficient dat het zelfs mogelijk is om ook de woning te verwarmen met dergelijk systeem.

De werking kun je vooral vergelijken met die van een airconditioning. Een buitenunit gebruikt de warme buitenlucht en onttrekt de warmte hieruit.

Er is een zeer ruime keuze aan elektrische installatie's. Ze worden ook steeds energie-vriendelijker. Rekening houdend dat zonnepanelen ook steeds vaker opduiken, kan dit wel de ideale installatie zijn.

Elektrische installatie's zijn veilig, eenvoudig in gebruik en uiterst onderhoudsvriendelijk.

Een installatie op gas

Het gebruik van een gasketel is ook nog steeds een populaire keuze. Wanneer de infrastructuur van de woning dit toelaat, is dit zeker het overwegen waard.

Condensatieketels zijn uiterst efficiënt en energiebesparend. Je kunt kiezen om met de ketel enkel het kraanwater te verwarmen (Spaans: calentador). Of kiezen voor een combinatieketel (Spaans: caldera) die je ook kan inzetten om de woning te verwarmen.

Dan rest er de vraag, een condensatieketel of conventionele gaswandketel?

Beide hebben, in grote lijn, dezelfde werking. Aardgas verbrand en geeft warmte af. Dit veroorzaakt rookgassen, waarvan de warmte wordt opgevangen. Maar wat is dan precies het verschil?

01

Condensatieketel

In tegenstelling tot een traditionele ketel, kan de condensatieketel rookgassen tot een veel lagere temperatuur afkoelen. Dit d.m.v. een warmtewisselaar waarin de rookgassen en het retourwater elkaar kruisen. Hoe kouder het retourwater, hoe sterker de rookgassen afkoelen. Dit resulteert in meer warmte die de ketel uit het gas kan halen.

Tijdens de verbranding vormt er zich ook waterdamp. Deze wordt samen met de rookgassen afgevoerd. Maar een deel van deze damp zal vloeibaar worden en warmte afgeven. Deze extra warmte wordt door de gaswandketel teruggewonnen. Kouder retourwater = meer condensatie.

Tenslotte verliest de condensatieketel ook minder warmte t.o.v. de conventionele ketel. Dit omdat deze op lagere watertemperatuur functioneert. Hierdoor biedt de condensatieketel een hoog rendement en laag verbruik. Een uiterst zuinige en milieuvriendelijke keuze.

02

Conventionele gasketel

Een conventionele ketel is een atmosferische ketel. Dit houdt in dat rookgassen thermisch (= ze stijgen op) afgevoerd worden.

Een ketel zonder gedwongen afvoer dient in een goed verluchte ruimte te staan. De verbrandingskamer van deze ketel is verbonden met de stookruimte. Indien de toe- of afvoer niet naar behoren werkt, kan dit leiden tot CO2 vergiftiging.

Een ketel met gedwongen afvoer werkt in principe hetzelfde als een condensatieketel. De rookgassen worden via een ventilator naar buiten afgevoerd. De gassen worden gescheiden maar niet gecondenseerd.

Uiteraard zijn er nog tal van andere systemen die zelfs een andere energiebron hebben, vb: stookolie. Maar we beperken ons in dit artikel tot de meest courante installatie's.

Bij Adaleta geniet je van een ruime keuze aan nieuwbouw appartementen en huizen, waar aerothermische installaties zijn voorzien. Hierdoor geniet je van een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing.

Interesse in de aankoop van een Spaanse woning?

Bekijk alvast ons aanbod van appartementen en villa's aan de Costa Blanca en Costa Calida.
MIJN ZOEKWENSEN