Belastingaangifte voor niet-residenten in Spanje: Modelo 210

26 maart 2024 | Leestijd: 5 min

Belastingaangifte voor niet-residenten in Spanje: Modelo 210

Het Modelo 210 is het aangifteformulier voor niet-residenten in Spanje dat wordt gebruikt om verschillende vormen van inkomsten aan te geven. Het staat in Spanje bekend als ‘Impuesto sobre la Renta de no residentes’ (IRNR).

Het invullen van dit formulier en betaling van de inkomstenbelasting is verplicht voor alle niet-residenten*. Zowel voor degenen die hun eigendom niet verhuren, als voor diegenen die inkomsten genereren d.m.v. verhuur.

De aangifte is verplicht, echter wordt het formulier niet automatisch opgestuurd. Zelf actie ondernemen is de boodschap. Je kan de aangifte zelf uitvoeren, maar veel mensen laten hun bijstaan door een gestor of administratiekantoor.

*Indien je langer dan 6 maanden in Spanje verblijft, ben je verplicht om je als ingezetene van Spanje te laten registreren en bijgevolg dus fiscaal resident te worden.

Mediterranean terrace1

Wanneer moet ik deze betalen?

De uiterste datum voor de betaling is 31 december. Stel, je had in 2023 een Spaanse woning, dan zal je de belasting ten laatste in december 2024 moeten betalen.

De inkomsten waarvoor je aangifte doet gaan altijd over het voorgaande jaar. Dit geldt enkel voor niet-residenten die de woning niet verhuren. Wanneer de woning verhuurd wordt, is de belasting gebaseerd op het huidige inkomstenjaar.

Heb je deze deadline gemist, is het aangeraden om zo snel mogelijk actie te ondernemen en alsnog de niet-residenten belasting te betalen. Op deze manier voorkom je dat de belastingdienst er later bij uitkomt, wat kan leiden tot boetes voor een te late betaling.

Ik heb deze belasting nog nooit betaald, wat nu?

In deze situatie moet je ervoor zorgen dat de achterstallige belastingen betaald worden en je toekomstige betalingen tijdig in orde maken. De Spaanse belastingdienst kan tot vier jaar terug in de tijd om ontbrekende belastingen te vorderen. Dit wil zeggen dat als je deze belasting 10 jaar lang niet hebt betaald, het aanbevolen is om deze voor de afgelopen vier jaar in orde te maken.

In extreme gevallen is de belastingdienst in staat om een embargo op jouw bankrekening te plaatsen.

De belastingdienst heeft in de loop der jaren de controle aanzienlijk aangescherpt en ontvangt veel informatie via verschillende bronnen. Het niet-nakomen van belastingverplichtingen kan later ook problemen veroorzaken bij de verkoop van de woning of overdracht in het kader van een erfenis of schenking. In deze gevallen kunnen er gemiste belastingbetalingen met boetes verschijnen.

Een Spaanse woning met meerdere eigenaren

De niet-residentenbelasting is persoonlijk. Dit betekent dat wanneer een woning meerdere eigenaren heeft, elke eigenaar de aangifte afzonderlijk moet invullen.

Hierdoor betaalt elk individu zijn deel van de totale belasting.

Belastingtarief

Wanneer je inwoner bent van een land binnen de Europese Unie, Noorwegen of IJsland wordt een belastingtarief van 19% toegepast. Voor inwoners van andere landen geldt een tarief van 24%.

Als er geen huurinkomsten zijn, wordt er een forfaitair inkomen (potentiële huuropbrengst) berekend. Deze bedraagt 1,1% van de kadastrale waarde van de woning, of 2% indien de kadastrale waarde de afgelopen 10 jaar niet is herzien.

Voorbeeld

Bijhorend SUMA-briefje van een woning met 2 Belgische eigenaren die niet-resident zijn in Spanje.

De kadastrale waarde bedraagt € 48.287. Omdat de laatste herziening dateert van 2004, wordt een percentage van 2% toegepast. Dit resulteert in een belastbaar bedrag van € 965,74.

Hierop wordt vervolgens het tarief van 19% toegepast, wat betekent dat de inkomstenbelasting € 183,49 bedraagt. Elke eigenaar zal € 91,74 betalen.

Begin jouw mediterraans avontuur hier

Duik in de Spaanse woningmarkt en vind jouw stukje paradijs onder de zon.
MIJN ZOEKWENSEN